Sah Micul Print Braila

"Nu cunosti decat lucrurile pe care le imblanzesti,spuse vulpea.Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic .Cumpara lucruri de-a gata de la negustori.Dar,cum nu exista negustori de prieteni,oamenii nu mai au prieteni.Daca vrei un prieten,imblanzeste-ma!"semper fidelis

Lectii pentru incepatori – Finaluri

Posted by Preda Iulian pe 31 ianuarie 2012


In cadrul finalurilor de dama contra pion avansat pe linia a 7-a sau a 2-a studiate la club impreuna cu micutii sahisti de la CS Micul Print au aparut si urmatoarele situatii : Dama impotriva pionului ajuns  pe penultima linie pe coloanele a sau h si c sau f fara sprijinul regelui este remiza!

Dama contra pionilor adversi aflati pe linia 7 de pe coloanele marginale a sau h, precum si de pe  coloanele c sau  f, se termina in mod normal remiza, fara ca partea in avantaj sa beneficieze de ajutorul regelui. In diagrama 1 avem un caz de infruntare a damei albe cu regele si pionul de pe coloana h . Si asta fara ajutorul regelui partii care este in avantaj. Planul de joc al partii cu avantaj, este de a da sahuri si de a da sahuri in zig-zag si de a se apropia de pionul care se afla la transformare. Diagrama 1. Diagrama 2. Pionul este pe coloana h Pionul este pe coloana f Pozitia este remiza aici cu pionul pe coloana h Remiza cu pionul pe linia 2, coloana f In diagrama 1, albul nu poate face progrese, pentru a incerca sa reuseasca un avantaj. Planul de aparare al partii care are dezavantaj material este simplu. Regele negru trebuie sa ramana langa pionul sau, care ii este singurul atuu, cautand ca sa ramana, in cazul diagramei 1, pe campurile g1, g2, h1. Atentie! Ideea de castig a albului este aici sa ocupe campul de la h1! Asadar remiza nu poate fi evitata. In diagrama 2 , albul nu poate face mare lucru, avand in considerare faptul ca in afara de sahuri albul nu poate face nimic. In cazul in care ideea de castig a albului este de a apropia regele alb de pionul avansat pe penultima linie. In diagrama 3 se poate vedea cum a evoluat pozitia dupa sahurile date de dama si acesta este momentul critic al pozitiei, in care negrul trebuie sa accepte doua lucruri: 1) ori sa intre in pozitia normala de castig a albului, in care regele negru ajunge in fata pionului la transformare, iar regele alb se apropie catre pion, pe care dama pana la urma il va captura cu acest ajutor pretios; 2) sa retraga regele ca in diagrama 3, in colt la h, pentru ca in cazul in care dama captureaza pionul negru sa fie remiza printr-o pozitie de pat a regelui negru. Diagrama 3 Diagrama 4 Remiza prin pat (daca dama captureaza la f2) Albul castiga prin aducerea regelui catre pion.

Dama impotriva pionului ajuns  pe penultima linie pe coloanele b sau g si d sau e  este castigata insa trebuie adus regele treptat pentru a captura pionul avansat!  

In diagrama 4 avem cazurile pionilor aflati pe coloanele b, d, e si g, in care albul castiga de fiecare data prin planurile mai sus mentionate: 1) sahurile damei pentru a aduce regele negru in fata pionului propriu si prin aceasta a castiga un tempo; 2) aducerea regelui alb  in sprijinul damei, treptat , atunci cand regele negru se afla in fata pionului propriu ( diagrama 4). Colaborarea dintre dama si rege aduce usor in aceste pozitii castigul partii care are dama pe tabla, si dupa ce reuseste sa captureze pionul avansat.

Pozitia dupa cum am vazut este remiza in mod normal, pentru ca regele este mai departe de locul unde este nevoie de el. Insa aici nu este negrul la mutare ci albul care reuseste sa  gaseasca, inainte de ajungerea pionului negru pe linia 7, o cale de a reusi sa castige.    In finalul acestei rubrici care cu siguranta v-a fost de folos prezint o diagrama dintr-o pozitie practica!albul muta si castiga !

Montre Louis Pion

Image via Wikipedia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
Şiraguri de gânduri

gânduri înşirate pe aţa vieţii

Dorian`S Blog Suburbia iBraila

O soțietate fără prințipuri carevasăzică că nu le are

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

andrei plimbarici

Calatorind Descoperi

Elena Elly Coman

La zi cu stirile locale si nationale

Illusion's Street

străduţa mea de iluzii

Personalitate autentica

Prefer sa fiu criticat pentru ceea ce sunt decat iubit pentru ceea ce nu sunt.

Iluzia timpului in cinema

”De ce ne putem aminti trecutul, insa nu ne putem aminti viitorul ?” - Stephen Hawking

Bisofficiallan

World in your eyes!

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

iPlayooChess

Blog on How to Teach and Learn Chess and Improve Board Vision Using Contacts Method

הִפּוּכוֹפֹּה - יצירה פלינדרומית

שירה, פרוזה וריבועי קסם פלינדרומיים; פלינדרומים אקטואליים (פוליטיים-חברתיים)

BRAILA CHIREI

publicatie online de stiri din toate domeniile, comentarii

Mondnews24

Mondnews24 - Stiri

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

%d blogeri au apreciat asta: