Sah Micul Print Braila

"Nu cunosti decat lucrurile pe care le imblanzesti,spuse vulpea.Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic .Cumpara lucruri de-a gata de la negustori.Dar,cum nu exista negustori de prieteni,oamenii nu mai au prieteni.Daca vrei un prieten,imblanzeste-ma!"semper fidelis

Finaluri – Importanta si intelegerea pozitiei Lucena!

Posted by Preda Iulian pe 24 martie 2013


De obicei, această coloană se referă la evenimente scolastice şi personalitati şahiste, dar am vrut să schimb lucrurile în această lună şi să prezint un simplu, dar important scenariu de final. Poziţia Lucena este “cheia sacra in toate finalurile de turnuri”, dupa cum spune renumitul autor MI Jeremy Silman. Dacă nu sunteţi familiarizaţi cu ea, acum este un bun moment ca faceti lucrul acesta. Este mult mai uşor  decat sa memorati infinitele variaţii ale ultimei linii de deschidere, şi promit că nu va dura mult.
Dupa cum explica reputatul antrenor de şah Eliot Weiss, “Primele lucruri pe care ar trebui sa le invete oricine in sah, după cum se muta piesele, capturarea şi matul, ar fi finalurile. Acestea ar trebui să fie predate înaintea deschiderilor, tacticilor sau a altor teorii complicate. Există două lucruri pe care le spun intotdeauna elevilor mei. “Daca nu ştii ce să faci cand sunt doar câteva piese pe tabla, cum o sa ştii ce să faci cand sunt 32″ şi “Trebuie întotdeauna să ştii încotro mergi, înainte a ajunge acolo.”

1. Care din următoarele poziţii reprezintă o “Poziţie Lucena”?

a)


b)


c)


2. Din poziţia de mai jos, care ar trebui să fie următoarea mutare a albului?


a) Rd4
b) Kc7
c) Re3
3. Poate albul sa castige in poziţia de mai jos sau este remiza?

Poziţia Lucena

Diagrama de mai jos prezintă o tipica poziţie Lucena.


Să punem două întrebări chiar din capul locului:
1. Cine a fost Lucena?
2. De ce este această poziţie de importanta?
Răspuns # 1

Luis Ramirez de Lucena a fost un autor spaniol creditat cu descoperirea secretelor acestui final de turnuri, deşi acest final nu apare în cartea sa publicata în 1497.
Răspuns # 2
Finalurile de turnuri sunt foarte comune, şi o înţelegere corectă a poziţiei Lucena poate transforma o remiza intr-o victorie, sau o infrangere într-o remiza. Efstratios Grivas, în a sa “Practical Endgame Play – Mastering the basics”, spune că este “cea mai importanta poziţie teoretica pentru transformarea unui pion in plus.”
Concluzia este că dacă vrei să fii bine fundamentat în finaluri, o parte importantă este sa înţelegi poziţia Lucena.
Nu fi speriat – este mai uşor decât crezi! În primul rând, trebuie să definim clar poziţia Lucena. Are următoarele caracteristici (cu albul având pionul):

1. Albul are un turn si un pion, şi negrul are o tura.
2. Pionul alb se află pe cea de-a şaptea linie, pe oricare din coloanele de la b la g (cu alte cuvinte, nu se afla pe coloanele turnurilor).
3. Regele alb este direct în faţa pionului, pe linia a opta.
4. Regele negru este în apropiere, de obicei, la două coloane departare.
5. Turnul negru este poziţionat pe o coloana adiacenta regelui şi pionului.
6. Turnul alb este poziţionat pe o coloana între regele alb şi regele negru.
Avem aici o mulţime de definiţii, dar orice poziţie similară se numeşte poziţie Lucena.
Iata inca doua exemple:


Următoarele întrebări sunt:

Dacă albul este la mutare, poate el castiga? Şi dacă negrul este la mutare, poate el remiza? Răspunsul este că, la un joc corect, albul castiga
indiferent cine este la mutare. Să vedem cum se realizeaza aceasta.
Iată de poziţie de plecare din nou:


Să zicem că albul este la mutare. El incepe cu 1.Rf3+. Scopul acestei mutari este de a indeparta regele negru cu inca o coloana de pionul alb. Acest lucru se va dovedi important mai târziu. În linia principala, negrul răspunde cu 1… Kg7.
Vom examina mai târziu şi alte opţiuni. Avem acum următoarea poziţie:


Următoarea mutare este esentiala pentru intelegerea pozitiei Lucena. Albul mută acum 2.Rf4!. De ce? Cu cuvintele lui Aron Nimzovitch din clasica sa “My System“, este timpul “construirii podului”. Mark Dvoretsky (Dvoretsky’s Endgame Manual) scurtează expresia la “a podi”. Pentru mine, acesta arată mai mult ca un placaj ofensiv esential pentru a permite transformarea pionului. Veţi vedea ce vreau sa spun intr-un minut. Să presupunem că negrul răspunde cu 2… Kg6. Acum avem urmatoarea pozitie:


Acum este momentul pentru regele alb sa se dea din calea pionului, astfel ca acesta să aiba cale libera spre transformare, 3.Ke7. Dacă 3… Rd1, albul joaca simplu joacă 4.d8Q si negrul va trebui să renunţe la turnul lui. Deci, în loc de asta, negrul joacă 3… Re1+ şi regele alb isi va continua marsul.4.Kd6 Rd1+ şi acum avem pozitia urmatoare:


5.Ke6, albul trebuie, bineînţeles, sa-si protejeze pionul. Nu 5.Ke5?? Rxd7 şi jocul este remiza. 5… Re1+ 6.Kd5!. Puteti vedea ce urmeaza? 6… Rd1+ ne duce la această poziţie:


Şi podul este construit cu 7.Rd4!. Negrul nu mai poate opri pionul de la transformare. Turnul alb realizeaza placajul ofensiv care elibereaza calea curajosului pion de la d7 pentru a ajunge sa “culce balonul”. Pentru a înţelege de ce este important sa incepem cu 1.Rf3+, si sa deplasăm regele negru cu o coloana mai departe, să mai facem doua mutari: 7…Rxd4+ 8.Kxd4:


Negrul este acum prea departe pentru a prinde pionul: 8… Kf7 9.d8Q. Iar asta a fost realizata cu ajutorul mutarii iniţiale 1.Rf3+. Daca regele negru ar fi fost plasat doar cu o coloana mai aproape de pion, ca în poziţia de plecare, el ar fi putut să prinda pionul imediat dupa transformare. Acesta este modelul de bază Lucena. Ar trebui să asezati pozitia pe tabla şi sa jucati până când totul este perfect limpede pentru voi. Negrul are si alte opţiuni, dar cu joc corect, albul va câştiga si asa. De exemplu, să mergem înapoi la poziţia de după 1.Rf3+:

Dacă negrul încearcă să evite să fie indepartat jucand 1… Ke6, albul joacă simplu 2.Ke8, şi regele negru blocheaza propria tura de la a da sahul pe e1, şi, fie pionul alb se transforma, fie turnul negru va trebui să se sacrifice pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple. În schimb, să spunem ca negrul răspunde la 1.Rf3+ cu 1… Kg6, astfel ca după, 2.Rf4, sa atace turnul alb cu 2… Kg5:


Albul poate sa renunte la construirea podului şi sa joace simplu 3.Rd4, urmat de mutarea regelui la o parte şi împingerea pionului. De asemenea, este interesant 3.Rf7, după care s-ar putea juca în continuare 3… Kg6 4.Ke8 Re1+:


Albul trebuie sa fie atent aici. El câştigă uşor cu 5.Re7, dar dacă joacă 5.Kf8, el trebuie să fie atent la 5… Rh1:


Albul este încă în regulă dacă joacă 6.Rg7+ Kf5 7.d8Q, dar dacă el gafeaza cu 6.d8Q??, negrul se salveaza cu 6… Rh8+:


Putem vedea ce s-a întâmplat acum: 7.Ke7 Rxd8 8.Kxd8 Kxf7 şi jocul este remiza! Si cam asta e tot ceea ce inseamna poziţia de bază Lucena. Examinaţi materialul de mai sus de cateva ori, şi practicati putin pe tabla, pana sunteti siguri ca ati retinut acest final de baza.

Dar daca este un pion de pe coloana turnului?

Strict vorbind aceasta nu ar mai fi o pozitie Lucena, dar vom studia problema chiar si asa. Daca albul are un pion pe coloanele a sau h, mai poate sa castige, sau pozitia este remiza?
Răspunsul este că depinde de asezarea pieselor. Să ne uitam la un exemplu:


În acest caz, ca şi în multe alte situaţii în care pionul singuratic este un pion de pe coloana turnului, pozitia este remiza. Albul ar dori să-şi aduca turnul la b8, forţând turnul negrului sa plece de pe coloana b, si apoi sa-si mute regele, ca sa faca loc pentru transformarea pionului. Cu toate acestea, în această poziţie, regele negru este destul de aproape de acţiune asa ca acest lucru nu este posibil. Chiar daca turnul alb ajunge la b8 şi turnul negru se mută pe coloana a, regele negru va face pur şi simplu naveta între c7 şi c8, în funcţie de locul în care se afla tura albă. Asta il tine captiv pe regele alb în faţa pionului lui şi jocul va fi remiza.
De exemplu, jocul ar putea continua cu 1.Rf8 Kc7 2.Rb8 Ra3 3.Rb7+


Aici negrul trebuie să fie atent. 3… Kc8 menţine remiza prin păstrarea regelui alb la a8, iar regele negru va muta pur şi simplu între c8 şi c7,
după cum am menţionat mai sus. Dar el poate rata remiza cu 3… Kc6??, deoarece asta permite 4.Kb8, şi fie pionul se transforma, fie negrul va trebui să renunţe la turn ca să-l opreasca.
Acum, haideţi să ne uitam la aceeaşi poziţie de start, dar cu regele negru mai departe cu o coloana:


Aici jocul ar putea continua cu 1.Rh2 Kd7 2.Rh8 Kc7 3.Rb8 Ra3 4.Rb7+


Şi ne gasim in aceeaşi poziţie ca mai devreme – remiza.
Din nou, sa ne uitam la poziţia iniţială, dar sa deplasam regele negru si mai departe, cu încă o coloana, (şi turnul alb, de asemenea, astfel ca regele negru sa nu fie in sah):
Acum este o altă poveste. 1.Rh2 Ke7 2.Rh8 Kd7 3.Rb8 Ra34.Kb7 Rb3+ 5.Ka6 Ra3+

6.Kb6

Desigur, nu 6.Kb5 Rxa7 şi jocul este remiza. 6… Rb3+ 7. Kc5. Nimic nu se câştiga cu 7.Ka5 Ra3+ 8.Kb6. 7… Rc3+ 8.Kb4


Si acum albul va transforma pionul şi va câştiga.

Negrul poate opune, totusi, ceva mai multa rezistenta. După 1. Rh2 Ke7 2.Rh8, în loc de 2… Kd7, el poate juca 2… Kd6:


Jocul ar continua cu 3.Rb8 Ra3 4.Kb7 Rb3+


Acum, mutarea 2… Kd6 devine mai clară. Dacă albul mută 5.Ka6, el nu poate ajunge la turnul negru prin c5; de exemplu, 5… Ra3+ 6.Kb6 Rb3+ 7. Ka5 Ra3+ 8.Kb6 şi regele alb nu poate avansa. Totusi, cu 5… Ra3+ 6.Kb7 Rb3+ 7.Kc8 pozitia se transpune în linia câştigătoare de mai jos:


5.Kc8 Rc3+ 6.Kd8 Rh3


Negrul îl provoaca pe alb sa-si transforme pionul. Dacă 7.a8Q?? Rh8#, avem o inversare bruscă a situatiei! Dar si albul are un as pe maneca, de asemenea: 7.Rb6+ Kc5 8.Rc6+!


Această mutare surprinzătoare parafeaza victoria pentru alb. Dacă negrul incearca 8…Kxc6 atunci 9.a8Q+, sau la 8… Kb5 atunci 9.Rc8 Rh8+ 10.Kc7 Rh7+ 11.Kb8. Iar la 8… Kd5 9.Ra6 rezolva situatia.
Rezumat al pozitiei cu pionul pe coloana turnului

Deci, ce am învăţat din această poziţie Lucena cu pion pe coloana turnului? Cu pionul alb pe coloana a, regele negru ar trebui să fie pe colona f sau mai departe pentru ca albul sa castige; altfel este pozitia este remiza. În mod similar, în cazul în care pionul alb este pe coloana h, regele negru ar trebui să fie pe coloana c sau mai departe pentru ca albul sa obtina victoria. Cu alte cuvinte, trebuie să existe cel puţin patru coloane care sa separe pionul de regele advers.

Dar cat de importanta este pozitia Lucena, cu adevarat?

Interesant, fiecare dintre antrenorii cunoscuti la nivel naţional cu care am discutat au spus că predau poziţia Lucena elevilor lor, dar exista o largă divergenţă de opinii cu privire la relevanţa ei.
MM Susan Polgar noteaza sec că elevii au tendinţa de a fi mai atrasi de problemele tactice, dar, atunci când ea a fost întrebata dacă predă poziţia Lucena, ea a spus: “Absolut, dar de obicei, numai acelora care ajung la un rating în jur de 1000 sau mai mare. În ceea ce priveşte cât de des o intalnesc jucătorii, ea a răspuns,” Eu m-am intalnit destul de des cu asa ceva. Nu se intalneste foarte des la nivel de copii. Cred că la nivel de club (1200-1800) este mult mai frecventa.”

Eliot Weiss de la Liceul Edward R. Murrow descrie pozitia Lucena şi pozitiile similare ca fiind “situaţii de final extrem de importante.” El si-a amintit de o serie de cazuri în care elevii lui au obţinut astfel de poziţii pe tabla, dar au uitat cum să trebuie sa se ocupe în mod corespunzător de acestea. “Un jucator mai puternic ar putea avea un avantaj major având strategii mai bune pentru finaluri”, a declarat el.
Pe de altă parte, autorul Novice Nook şi gazda radio a ICC Dan Heisman a recunoscut că în postura de tanar jucator în formare, care era deja si un expert puternic, el ştia puţin, asta dacă stia ceva, despre poziţiile Lucena şi alte poziţii similare şi că acestea au apărut destul de rar în jocurile sale.
“Asta ne arată cat de (ne)importante sunt din punct de vedere al cunoştinţelor necesare pentru a deveni un bun jucator”, a spus el. “Pe de altă parte, predarea oricaror modele logice, şi felul in care şi de ce funcioneaza, în general, îi ajută pe elevi să înveţe sa găseasca mutari bune. “Heisman nu preda, in general, pozitiile Lucena elevilor sai până când nu ajung la un rating aproximativ de 1600-1700.
Elizabeth Vicary de la Scoala de mare succes I.S. 318 din Brooklyn gandeste la fel ca si Heisman: “Eu încă predau [Lucena]“, a spus ea, “dar numai o dată, intr-o perioadă de timp de nouă ani, am vazut sa apara pozitia într-un joc de copii. “
Ea a spus ca nu-si aminteste ca pozitia Lucena sa fi aparut în propriile sale jocuri in peste douăzeci de ani de joc. Dar, adaugă ea, “un argument convingator pentru predare este acela că este un foarte bun exemplu al modului în care turnurile interacţioneaza cu regii pe o tabla deschisa”.
În Silman’s Complete Endgame Course, foarte respectatul autor de şah, MI Jeremy Silman spune despre pozitia Lucena, “Aceasta este una dintre acele farame de cunoştinţe de şah pe care orice jucător serios trebuie să le aibă. Atat este de important”.
Judecând după plasarea pozitiei Lucena în manualul lui de finaluri, reiese clar că Silman considera că aceasta ar trebui să fie un material necesar pentru jucatori de clasa C şi mai mare (USCF 1400 +).

 sursa: http://iulianceausescu.wordpress.com

Jeremy Silman, in the commentary room at the 2...

Jeremy Silman, in the commentary room at the 2002 U.S. Chess Championships. (Photo credit: Wikipedia)

Reclame

2 răspunsuri to “Finaluri – Importanta si intelegerea pozitiei Lucena!”

 1. tavi said

  Bine prezentata,cu multe diagrame,ca sa inteleaga si incepatorii,dar din pacate notarea mutarilor este in engleza (R in loc T,K in loc R etc),probabil ca sa nu inteleaga chiar tot prostul.

  Apreciază

  • sahmiculprintbraila said

   Acest tip de final cu tabla populata de prea putine figuri si acelea foarte usor de recunoscut nu implica automat si o traducere a mutarilor mai ales daca urmaresti pozitia pe o tabla alaturata.Oricum limba engleza se preda din clase primare asa ca orice copil poate traduce cu usurinta notatia dar ce-i mai important este sa le si inteleaga!

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
Şiraguri de gânduri

gânduri înşirate pe aţa vieţii

Dorian`S Blog Suburbia iBraila

O soțietate fără prințipuri carevasăzică că nu le are

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

andrei plimbarici

Calatorind Descoperi

Elena Elly Coman

La zi cu stirile locale si nationale

Illusion's Street

străduţa mea de iluzii

Personalitate autentica

Prefer sa fiu criticat pentru ceea ce sunt decat iubit pentru ceea ce nu sunt.

Iluzia timpului in cinema

”De ce ne putem aminti trecutul, insa nu ne putem aminti viitorul ?” - Stephen Hawking

Bisofficiallan

World in your eyes!

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

iPlayooChess

Blog on How to Teach and Learn Chess and Improve Board Vision Using Contacts Method

הִפּוּכוֹפֹּה - יצירה פלינדרומית

שירה, פרוזה וריבועי קסם פלינדרומיים; פלינדרומים אקטואליים (פוליטיים-חברתיים)

BRAILA CHIREI

publicatie online de stiri din toate domeniile, comentarii

Mondnews24

Mondnews24 - Stiri

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

%d blogeri au apreciat asta: