Sah Micul Print Braila

"Nu cunosti decat lucrurile pe care le imblanzesti,spuse vulpea.Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic .Cumpara lucruri de-a gata de la negustori.Dar,cum nu exista negustori de prieteni,oamenii nu mai au prieteni.Daca vrei un prieten,imblanzeste-ma!"semper fidelis

Cum construim un repertoriu de deschideri? (2)

Posted by Preda Iulian pe 17 aprilie 2013


Ca in majoritatea sporturilor, si sahul este practicat de doua categorii de jucatori. Profesionisti si amatori. Daca pentru primii, tainele acestui joc sunt foarte putine, pentru majoritatea amatorilor( printre care ma regasesc si eu) , alegerea unui repertoriu al deschiderilor este foarte dificila. Acest serial se doreste a fi un ajutor in aflarea unei cai mai usoare in alegerea unui repertoriu.

Do NOT steal the giant chess pieces

Do NOT steal the giant chess pieces (Photo credit: trainman74)

II.  Alegeti o mutare pentru fiecare pozitie critica

In primul articol din aceasta serie, am discutat despre importanta unui repertoriu de deschidere. Acum, vom construi unul.

Primul pas, este acela de a ne hotari cu ce sa deschidem la Alb. Puteti face lucrurile mult mai usoare, daca va veti limita alegerea la mutarile 1. e4 si 1. d4.

Alte prime mutari acceptabile pentru Alb ( din care cele mai bune sunt 1.c4 si 1.Nf3), duc la o incurcatura de incrucisari ale deschiderilor, ceea ce va va complica dezvoltarea repertoriului vostru. Incrucisarea pozitiilor este o alta arma puternica a maestrilor, asa incat e de preferat sa asteptati pana cand va veti apropia de acel nivel,  inainte de a petrece prea mult timp cu ele.

Deschiderile cu 1.b4 si 1.Nc3 isi au locul lor, dar acestea conduc spre anumite pozitii care sunt limitate in bogatie de idei. Veti invata intradevar sa va descurcati foarte bine in pozitiile care vor survenii dupa acestea, si veti puncta la cativa adversari mai putin familiarizati cu ele, dar veti pierde la dezvoltarea capacitatii de adaptare de care veti avea nevoie pentru a face fata in situatii noi.

Daca cineva va va spune, ca fie 1.e4 sau 1.d4 este mai buna decat cealalta, incetati imediat sa mai ascultati vreun sfat de la acea persoana. Vorbesc serios. Ori acea persoana stie ceva ce 99,99% dintre sahisti nu stiu, ori  persoana respectiva vorbeste prostii. Sahul nu este chiar asa simplu ca de la prima mutare sa facem aprecieri categorice.

Desigur, puteti juca atat 1.e4, cat  si 1.d4, dar va trebui sa invatati atat de multe variante, incat  veti avea o ameteala cumplita de cap. Pastrati-va pentru mai tarziu.

In general, 1.e4 duce catre jocuri tactice,  iar 1.d4 catre jocuri pozitionale. Alegeti deci in consecinta. Subliniez, este un mare “ IN GENERAL”. Exceptiile pot fi mai numeroase decat regula, cel putin dupa 10-12 mutari efectuate.

Nu alegeti 1.e4 doar pentru ca va credeti un vrajitor al tacticii. Daca nu va simtiti  in largul vostru  cu aceasta manevra,  ati putea alege sa jucati 1.d4 pentru a castiga experienta in jocul pozitional.

Dupa ce v-ati decis asupra unei mutari sau a alteia,  examinati cel mai bun raspuns la alegerea voastra. Cum distingem un raspuns bun de unul rau?  Un raspuns bun este acela care nu are imediat o respingere tactica, si care nu incalca principiile fundamentale ale jocului.

De exemplu, dupa 1.e4 nu petrece mult timp studiind 1…h6. Negrul a pierdut un tempo ignorand dezvoltarea, centrul si slabind flancul regelui fara sa stie cum va evolua jocul pe acea parte. Daca vei juca pe principiile generale, vei vei avea un joc foarte bun.

Dupa 1.e4, raspunsurile trebuie sa includa cel putin1…e5, 1…e6, 1…c5, 1…c6, 1…d5, 1…d6, 1…Nf6, si 1…g6. Mai sunt si alte  raspunsuri ce se pot juca, insa cele opt sunt deja prea multe.

Pentru fiecare dintre aceste mutari, alegeti O SINGURA mutare pe care vreti sa o aprofundati. De exemplu, dupa 1.e4 e5 , poti alege UNA dintre urmarile 2.Cf3,  2.f4,  2.Nc4 sau  2.Cc3.

Dupa 1.d4, raspunsurile vor fi 1…d5, 1…Cf6, 1…f5, 1…c5, 1…g6, 1…e6 sau 1…Cc6. Din nou, la 1..d5 trebuie sa alegeti UNA dintre mutarile 2.c4, 2. Cf3, 2.e3 sau 2.Nf4.

De vreme ce schimbarile de pozitii sunt mai importante pentru deschiderea prin 1.d4 decat prin 1.e4, trebuie sa alegeti cel mai popular raspuns. De exemplu, alegeti 1.d4 d5 2.c4 mai mult decat 1.d4 d5 2.Cf3,  inainte de a incepe sa recunoasteti modul in care diferitele raspunsuri influenteaza schimbarea pozitionala.

Aceasta discutie a fost pentru Alb. Al doilea pas  este de a decide modalitatea in care veti raspunde cu Negrul.

Luand in considerare  posibilele deschideri ale Albului prin 1.e4, 1.d4, 1. c4, 1. Cf3, 1.g3, 1.b3, 1. f4, 1.b4 sau 1. Cc3. Pentru fiecare dintre aceste mutari, urmati aceeasi procedura folosita ca si la Alb, si alegeti UN SINGUR  raspuns pentru a invata in profunzime. Alegerile pentru 1.e4 sau 1.d4 sunt aceleasi pe care le-am enumerat ca raspunsuri pentru Alb.

Nu voi mai incerca sa explic prea multe, deoarece sunt sigur ca ati prins ideea. Pentru fiecare posibila mutare buna a adversarului, veti alege Un SINGUR raspuns. Scopul tau va fi sa-ti construiesti un copac ( sau o retea ) de variante in care sa te simti confortabil in orice moment.

Asta este ceea ce inseamna pentru noi un repertoriu de deschideri.  In urmatorul articol, vom discuta unele din aspectele practice privind dezvoltarea unui repertoriu.

Va urma

sursa: http://iulianceausescu.wordpress.com/

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
Şiraguri de gânduri

gânduri înşirate pe aţa vieţii

Dorian`S Blog Suburbia iBraila

O soțietate fără prințipuri carevasăzică că nu le are

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

andrei plimbarici

Calatorind Descoperi

Elena Elly Coman

La zi cu stirile locale si nationale

Illusion's Street

străduţa mea de iluzii

Personalitate autentica

Prefer sa fiu criticat pentru ceea ce sunt decat iubit pentru ceea ce nu sunt.

Iluzia timpului in cinema

”De ce ne putem aminti trecutul, insa nu ne putem aminti viitorul ?” - Stephen Hawking

Bisofficiallan

World in your eyes!

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

iPlayooChess

Blog on How to Teach and Learn Chess and Improve Board Vision Using Contacts Method

הִפּוּכוֹפֹּה - יצירה פלינדרומית

שירה, פרוזה וריבועי קסם פלינדרומיים; פלינדרומים אקטואליים (פוליטיים-חברתיים)

BRAILA CHIREI

publicatie online de stiri din toate domeniile, comentarii

Mondnews24

Mondnews24 - Stiri

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

%d blogeri au apreciat asta: