Sah Micul Print Braila

"Nu cunosti decat lucrurile pe care le imblanzesti,spuse vulpea.Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic .Cumpara lucruri de-a gata de la negustori.Dar,cum nu exista negustori de prieteni,oamenii nu mai au prieteni.Daca vrei un prieten,imblanzeste-ma!"semper fidelis

Probleme ale teoriei sahiste moderne (1)

Posted by Preda Iulian pe 18 aprilie 2013


CENTRUL

Centrul are o mare semnificatie in toate fazele unei partide, dar in special in deschidere. Pentru a sublinia acest ultim faot, Peter Romanovsky a scris undeva ca “deschiderea este o lupta pentru centru”.

Atitudinea asupra centrului s-a schimbat pe masura ce sahul a evoluat. La inceput abordarea a fost extrem de directa si de superficiala; totul se rezuma la a sustine ca jucatorul care poseda centrul are intotdeauna avantaj- controlul asupra centrului era perceput in termeni mecanici puri, prin numararea aritmetica a pionilor care il ocupa.

Conform unor asemenea vederi, in urmatoarea pozitie Albul predomina fara dubii in centru, unde are doi pioni fata de unul singur al Negrului.

(…) Dezvoltarea ulterioara a ideilor sahului a aratat ca o asemenea tratare simplista a problemelor centrului nu are legatura cu realitatea. La dezvoltarea unor noi abordari asupra centrului, un rol major a fost jucat de unii jucatori distinsi din Rusia:  CigorinAlehin si Nimzovici.

In anul 1895, dupa mutarile de inceput ale Gambitului Damei, Cigorin a introdus apararea 2…Nc6, care a fost ulterior numita dupa el. Decat sa sprijine pionul sau central cu altul, Cigorin a permis schimbul pionilor centrali c4 si d5, comitand un evident ‘pacat’, conform contemporanilor sai, deoarece a permis Albului sa obtina un centru cu  doi pioni e si d contra unui singur pion pe coloana e. (…) Totusi, Cigorin a folosit aceasta deschidere ‘incorecta’ pentru a inscrie victorii impotriva puternicilor jucatori ai acelor vremuri- Steinitz, Lasker, Pillsbury si altii.

Cum de s-a intamplat aceasta? S-a intamplat deoarece variantele de deschidere ale lui Cigorin erau indisolubil legate de subsecventa lupta din jocul de mijloc, el reusind sa introduca ceva nou si valoros in fiecare dintre partidele sale. Contemporanii sai nu au inteles aceasta; ei au incrcat sa joace impotriva deschiderilor lui Cigorin intr-o maniera standard, folosind in mod constant aceleasi scheme. (…)

Cigorin a fost primul care a respins o intelegere mecanica a problemelor centrului, inlocuind-o cu concepul punerii centrului sub presiune cu figurile si pionii. In primele decade ale secolului 20, noua abordare asupra centrului a fost dusa mai departe in partidele si investigatiile teoretice ale lui Alehin, Nimzovici, Reti, Grunfeld si altii.

Iata spre exemplu Apararea Alehin: 1.e4 Nf6 2.e5 Nd5 3.c4 Nb6 4.d4 d6! 5.f4 dxe5 6.fxe5 Nc6

Dupa primele patru mutari Albul obtine trei pioni legati in centru. Conform vechilor concepte aceasta ar putea parea o reusita imensa. Totusi Alehin si altii au demonstrat ca aceasta avalansa de pioni nu este periculoasa. Centrul Albului este vulnerabil si va trebui sa infrunte un contraatac rapid. Urmatoarea varianta este instructiva: 7.Be3 Bf5 8.Nc3 e6 9.Be2 Nb4 10.Rc1 c5 11.d5 Negrul l-a provocat pe Alb sa ocupe centrul, deoarece a pregatit o lovitura-bomba: 11…exd5 12.cxd5 Nc4!

O pozitie interesanta! Acum 13.Bxc4 ar fi intampinata de 13…Qh4=, in timp ce la 13.Bf4 Negrul are 13…Nxb2. Deoarece a ocupat centrul fara o pregatire prealabila, Albul a intrat intr-o pozitie dificila (Georgadze-Kopylov, Georgia-Leningrad, meci, 1948) .

Este interesant de observat ca azi lupta Albului pentru a obtine avantaj impotriva Apararii Alehin este cel mai des condusa nu prin ocuparea imediata a centrului cu pionii, dar prin continuari mai flexibile: 1.e4 Nf6 2.e5 Nd5 3.d4 d6 4.Nf3.

La fel ca in exemplele de mai sus, aparitia multor deschideri originale s-a datorat noilor conceptii asupra centrului. (…)

Citind cele de mai sus unii jucatori si-ar putea forma opinia ca a ocupa devreme centrul cu pionii este, in termeni generali, de nedorit. o asemenea concluzie ar fi prea pripita si falsa, deoarece sunt multe cazuri in care ocuparea centrului cu pionii duce la avantaj. Totul depinde de circumstante concrete. Doresc doar sa subliniez ca un centru de pioni nu trebuie considerat automat ca fiind un avantaj decisiv.

(VA URMA)

sursa: http://iulianceausescu.wordpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
Şiraguri de gânduri

gânduri înşirate pe aţa vieţii

Dorian`S Blog Suburbia iBraila

O soțietate fără prințipuri carevasăzică că nu le are

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

andrei plimbarici

Calatorind Descoperi

Elena Elly Coman

La zi cu stirile locale si nationale

Illusion's Street

străduţa mea de iluzii

Personalitate autentica

Prefer sa fiu criticat pentru ceea ce sunt decat iubit pentru ceea ce nu sunt.

Iluzia timpului in cinema

”De ce ne putem aminti trecutul, insa nu ne putem aminti viitorul ?” - Stephen Hawking

Bisofficiallan

World in your eyes!

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

iPlayooChess

Blog on How to Teach and Learn Chess and Improve Board Vision Using Contacts Method

הִפּוּכוֹפֹּה - יצירה פלינדרומית

שירה, פרוזה וריבועי קסם פלינדרומיים; פלינדרומים אקטואליים (פוליטיים-חברתיים)

BRAILA CHIREI

publicatie online de stiri din toate domeniile, comentarii

Mondnews24

Mondnews24 - Stiri

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

%d blogeri au apreciat asta: