Sah Micul Print Braila

"Nu cunosti decat lucrurile pe care le imblanzesti,spuse vulpea.Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic .Cumpara lucruri de-a gata de la negustori.Dar,cum nu exista negustori de prieteni,oamenii nu mai au prieteni.Daca vrei un prieten,imblanzeste-ma!"semper fidelis

Probleme ale teoriei sahiste moderne (2)

Posted by Preda Iulian pe 19 aprilie 2013


“Questions of Modern Chess Theory”, autor Isaac Lipnitsky –  Isaac Lipnitsky (1923-1959) a fost de doua ori campion al Ucrainei.

Atunci cand apare o intrebare complexa si anume daca ar trebui ocupat centrul cu pionii sau nu, raspunsul corect depinde de rolul pe care centrul il va juca in lupta ce urmeaza. Acesta decide daca puterea centrului este reala sau iluzorie. Cand se ofera adversarului oportunitatea de a ocupa centrul cu pionii sai (sau cu pioni si figuri) este nevoie de a se forma o idee cat mai realista si cat mai concreta despre cum poate fi centrul atacat sau subminat cat mai energic.

Geller,Efim P – Lipnitsky,Isaak [E26]

URS-ch19 Moscow, 1951

[Lipnitsky]

1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.a3 Bxc3+ 5.bxc3 c5 6.e3 Nc6 7.Bd3 d6 8.Ne2 e5 9.0–0 Nd7 10.e4 b6


Varianta din Apararea Nimzo-Indiana pe care Negrul a ales-o a fost mult timp considerata drept satisfacatoare. Este adevarat, flancul regelui este vulnerabil, in special in vederea unui posibil f2-f4, dar el a facut tot ce a putut pentru a fortifica pionul din e5, pastrand nebunul Albului din d3 restrictionat. De asemenea, Negrul ar putea sa faca rocada pe flancul damei, unde este foarte dificil pentru Alb sa construiasca un atac. Totusi, in centrul pozitiei Negrului campul d5 este extrem de slab. Folosind acest fapt, Geller duce la indeplinire un plan interesant si pune sub semnul intrebarii aceasta varianta de aparare. El a jucat: 11.Ng3 g6 Altfel albul juca 12.Nf5. 12.dxe5 dxe5 13.Qe2 Qe7 14.Rd1 Bb7 15.Nf1 0–0–0 16.Ne3 Na5 17.Nd5 Qd6 18.Rb1 Bxd5 19.cxd5 De ce ar fi fost manevra de cal e2-g3-f1–e3-d5 fara efect in Botvinnik-Kan in ciuda faptului ca este foarte periculoasa aici? Pentru a intelege aceasta mai bine, sa comparam cele doua pozitii.

M.Botvinnik – I.Kan, Leningrad 1939- varianta

Aceasta diagrama este din varianta data de Botvinnik. Nu exista puncte slabe in pozitia Negrului. Calul sau ocupa un post ideal la d6. Este greu pentru Alb ca sa creeze orice fel de presiune.

In aceasta diagrama din Geller-Lipnitsky, pozitia Negrului ARE multe slabiciuni. Albul ameninta sa alunge calul din a5 si sa impinga pionul a pentru a deschide flancul damei. Campurile albe din jumatatea Negrului sunt in mod palpabil de slabe. Esentialmente pozitia este deja castigata de catre Alb.  Dupa 19…Nb8 20.a4 Kc7 21.Bd2 Nb7 22.Rb2 Qe7 23.Rdb1 Rd6 [sau 23…Nd6 24.a5!] 24.Be3 amenintand 25.Rb5 si 26.a5, Albul urmand sa raspunda la 26…Nxa5 cu 27.Bxc5! 24…a5 25.Ba6! Nd7 Albul ameninta sa ia la b7 si apoi la c5. 26.Qb5


Pozitia Negrului este neaparabila. Atacul Albului a fost posibil prin aducerea calului la d5. 26…Nd8 27.Qc4 f5 28.Rb5 Qf6 29.f4 Re8 30.Bxc5 bxc5 31.Rxc5+ Nxc5 32.Qxc5+ Kd7 33.Qa7+ 1–0

(…)

Exemplele pe care le-am examinat arata ce diferenta mare separa vederile moderne asuora centrului de notiunile naive ale jucatorilor secolului XIX. Astazi lupta dura pentru centru imbraca un intreg complex de influente pe care le exercita pionii si figurile nu numai pe campurile e4,e5,d4 si d5, dar pe o sfera centrala mai larga. Cand obtinem un control al centrului cu pionii sau figuri sau cu o combinatie puternica intre pioni si figuri, eficienta centrului depinde de puterea  de a mentine si exploata pozitia ocupata, in caz contrar adversarul urmand a dezlantui un contraatac energetic.

Rezumand, putem spune ca pe terenul de batalie al sahului, centrul este punctul cel mai important care domina terenul. Daca este in posesia adversarului, nu trebuie sa precupetim nici un efort de la a-l ataca. Daca am ocupat acest punct important noi insine, trebuie sa facem totul pentru a ne consolida pozitiile aici, pentru a putea respinge contraatacurile adversarului si a pregati lovituri puternice in directii diferite.

Azi devine din ce in ce mai dificil sa depasesti un adversar in faza deschiderii prin exploatarea erorilor pe care acesta le face legat de centru. Deoarece de acum a devenit o convingere universala ca centrul este sufletul deschiderii.

(VA URMA)

sursa: http://iulianceausescu.wordpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
Şiraguri de gânduri

gânduri înşirate pe aţa vieţii

Dorian`S Blog Suburbia iBraila

O soțietate fără prințipuri carevasăzică că nu le are

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

andrei plimbarici

Calatorind Descoperi

Elena Elly Coman

La zi cu stirile locale si nationale

Illusion's Street

străduţa mea de iluzii

Personalitate autentica

Prefer sa fiu criticat pentru ceea ce sunt decat iubit pentru ceea ce nu sunt.

Iluzia timpului in cinema

”De ce ne putem aminti trecutul, insa nu ne putem aminti viitorul ?” - Stephen Hawking

Bisofficiallan

World in your eyes!

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

iPlayooChess

Blog on How to Teach and Learn Chess and Improve Board Vision Using Contacts Method

הִפּוּכוֹפֹּה - יצירה פלינדרומית

שירה, פרוזה וריבועי קסם פלינדרומיים; פלינדרומים אקטואליים (פוליטיים-חברתיים)

BRAILA CHIREI

publicatie online de stiri din toate domeniile, comentarii

Mondnews24

Mondnews24 - Stiri

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

%d blogeri au apreciat asta: