Sah Micul Print Braila

"Nu cunosti decat lucrurile pe care le imblanzesti,spuse vulpea.Oamenii nu mai au timp sa cunoasca nimic .Cumpara lucruri de-a gata de la negustori.Dar,cum nu exista negustori de prieteni,oamenii nu mai au prieteni.Daca vrei un prieten,imblanzeste-ma!"semper fidelis

MOBILIZAREA PIESELOR (7)

Posted by Preda Iulian pe 7 mai 2013


Inainte de startul bataliei sahiste, adversarul poseda armate complet identice ca putere, pozitionate initial pe primele doua linii. Inca de la prima mutare se deschid ostilitatile. De aici inainte, ambele partii se zbat sa-si mobilizeze fortele de pe campurile initiale cat mai rapid posibil. Cine isi aduce fortele in lupta mai rapid si mai expeditiv poate conta pe ocuparea unor posturi favorabile in centru si pe detinerea initiative. Dar cum sa ne mobilizam fortele cat mai rapid posibil? Nu poate fi decat un singur raspuns: prin folosirea mutarilor strict in modul cel mai economic. Fiecare mutare trebuie sa aiba ca tinta dezvoltarea pieselor sau lupta pentru centru. Exista un numar de percepte in ceea ce priveste metodele de mobilizare a fortelor intr-un timp minim. Sa ne amintim cateva dintre ele.

(1) Nu muta aceeasi piesa de doua ori in deschidere; in loc sa muti aceeasi piesa de doua sau mai multe pri, mai bine iti folosesti timpul pentru a mobiliza o alta piesa.

(2) Nu pierde timpul efectuand mutari nefolositoare de pioni marginali.

(3) Nu-ti aduce dama in joc prematur; daca aduci dama in joc prematur, atunci adversarul tau va putea sa-si mobilizeze fortele cu tempo atacandu-ti dama.

(4) Nu declansa vreun atac pripit cu una sau doua piese, deoarece adversarul tau iti va respinge atacul cu usurinta, continuand in acelasi timp sa-si mobilizeze fortele; risti astfel sa ajungi intr-o pozitie fara speranta, mult in urma cu dezvoltarea. (…)

Daca un jucator incalca principiile dezvoltarii pieselor cat mai rapid posibil, aceasta il va costa destul de mult. Iata cateva exemple.

Tolush,A – Alatortsev,V [C31]

Moscova, 1948

Ambele parti au material egal, dar sare in ochi diferenta substantiala in plasamentul pieselor. Intreaga armata a Albului este mobilizata complet, si este gata de a navali asupra adversarului. Negrul are doar jumatate de armata mobilizata pe campul de lupta; restul se afla inca pe pozitiile initiale. Asa ca in ciuda echilibrului material, in mod concret Albul are de doua ori mai multe forte la dispozitie in zona de lupta. Necazurile Negrului sunt agravate si mai mult de plasamentul nesigur al regelui, si – cel mai important- de caracterul deschis al pozitiei. Cum a obtinut Albul o pozitie castigata inca din deschidere? Putem raspunde cel mai bine la aceasta privind partida.

1.e4 e5 2.f4 d5 3.exd5 Dxd5? Scotandu-si dama devreme, Negrul permite Albului sa castige un tempo important. Totul este bine cunoscut, ideea contra-gambitului ales de Negru sta in 3…e4! 4.Cc3! Desigur Albul se foloseste de oportunitatea ivita. 4…De6 5.fxe5!


Atrage dama Negrului la e5, pentru a castiga si mai multe tempouri prin atacarea ei. 5…Dxe5+ 6.Ne2 Ng4 Stopeaza Albul de la dezvoltarea cu tempo prin Cg1–f3, dar Albul castiga tempo in alta maniera. 7.d4! De6 8.Dd3


Pentru a putea incepe atacul pe cat de rapid posibil, Albul se grabeste sa-si dezvolte flancul damei si intentioneaza sa efectueze rocada mare. 8…c6? Ca o consecinta a greselii de la mutarea a 3-a, Negrul este in urma cu dezvoltarea; el a trebuit sa faca 4 mutari cu dama. Desi Albul nu are inca amenintari imediate, Negrul trebuia sa-si dezvolte piesele cat mai rapid posibil. El ar fi trebuit sa continue cu 8…Cf6!, si daca 9.Db5+ atunci 9…Dc6. Nici 9.Nf4 nu este periculoasa, in vederea variantei 9…Nd6! 10.Db5+ Cbd7! si Negrul se dezvolta rapid. Dupa 8.. .Cf6! Albul ar fi avut in continuare avantajul dezvoltarii superioare, dar acest avantaj nu ar fi fost decisiv. 9.Nf4 Cf6 10.0–0–0 Nxe2 Il ajuta pe Alb sa se dezvolte mai rapid, dar pozitia Negrului era deja dificila.11.Cgxe2 Nd6 S-a ajuns la pozitia din prima diagrama. Inca o mutare, si Negrul ar fi apucat sa-si puna regele la adapost. Dar este prea tarziu!  12.d5!


Deschide linii noi. Albul purcede la atacul decisiv. 12…Cxd5 13.Cxd5 cxd5 14.Dg3! Nxf4+ 15.Cxf4 Dh6 16.The1+ Rf8 17.Da3+


1–0

sursa:http://iulianceausescu.wordpress.com  Exemplele anterioare ilustreaza cat de riscant este lansarea unui atac de flanc in deschidere cand propria pozitie in centru este inadecvat securizata. Invers, cand adversarul dumneavoastra a recurs la o  asemenea diversiune pe flanc, ar trebui intotdeauna sa cautati o posibilitate de a respinge atacul printr-o contralovitura in centru.

(VA URMA)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
Şiraguri de gânduri

gânduri înşirate pe aţa vieţii

Dorian`S Blog Suburbia iBraila

O soțietate fără prințipuri carevasăzică că nu le are

Don Charisma

because anything is possible with Charisma

andrei plimbarici

Calatorind Descoperi

Elena Elly Coman

La zi cu stirile locale si nationale

Illusion's Street

străduţa mea de iluzii

Personalitate autentica

Prefer sa fiu criticat pentru ceea ce sunt decat iubit pentru ceea ce nu sunt.

Iluzia timpului in cinema

”De ce ne putem aminti trecutul, insa nu ne putem aminti viitorul ?” - Stephen Hawking

Bisofficiallan

World in your eyes!

Hiking Photography

Beautiful photos of hiking and other outdoor adventures.

iPlayooChess

Blog on How to Teach and Learn Chess and Improve Board Vision Using Contacts Method

הִפּוּכוֹפֹּה - יצירה פלינדרומית

שירה, פרוזה וריבועי קסם פלינדרומיים; פלינדרומים אקטואליים (פוליטיים-חברתיים)

BRAILA CHIREI

publicatie online de stiri din toate domeniile, comentarii

Mondnews24

Mondnews24 - Stiri

Despre sufletul meu

Pentru că mulţi seamănă cu mine şi n-au curaj să spună

%d blogeri au apreciat asta: